

(0174) 631 593
Bel ons:
DE BEHANDELING

De mondhygiënist, de preventiespecialist
Gezond tandvlees is lichtroze, ligt strak om de tanden en bloed niet.
Wanneer tandvlees ontstoken is, is het rood en wat gezwollen en bloed het bij poetsen of aanraken.
Ontstoken tandvlees (gingivitis) wordt veroorzaakt door opgehoopte tandplaque. Dit is een bacterie laag. Tandplaque hecht zich aan de tand. De mondhygiënist kan deze laag verwijderen en u begeleiden in uw zelfzorg zodat bloedend tandvlees verholpen kan worden.
Door goed te poetsen voorkomt u opnieuw ontstoken tandvlees.
Echter: goed poetsen is niet eenvoudig en niet iedereen weet hoe je goed poetst.
Een mondhygiëniste kan u hierbij helpen. Preventief, door uit te leggen hoe u moet poetsen.
Curatief oftewel genezend, door uw gebit professioneel te reinigen en tandplaque en tandsteen te verwijderen.

Terugtrekkend tandvlees
Trekt uw tandvlees terug, dan is uw gebit hoogstwaarschijnlijk aangedaan met parodontitis.
Parodontitis (kaakbotontsteking) is een ontsteking in de fundering van uw gebit. De oorzaken hiervan lopen uiteen: bacteriën, mondhygiëne, erfelijke belasting, roken, stress en algehele gezondheidsstatus.
Door de ontsteking gaat kaakbot verloren, waardoor tandvlees terugtrekt en tanden en kiezen los komen te staan en uit kunnen vallen.
Kaakbotontsteking gaat over het algemeen niet gepaard met pijn. Behandeling door een mondhygiëniste is noodzakelijk om botverlies stop te zetten. Mondhygiënistenpraktijk Boxmeer begint met het meten van de parodontuimstatus.
De conditie van tanden en omringend weefsel wordt in kaart gebracht om de exacte te behandeling te bepalen. Behandeling bestaat uit intensieve reiniging, eventueel onder verdoving, gevolgd door een uitgebreide poetsinstructie.

Los staande tanden en kiezen:
Tanden en kiezen kunnen los gaan staan door bijvoorbeeld parodontitis of door overbelasting klemmen en/of knarsen. De mondhygiënist kan uw mond inspecteren en beoordelen waardoor uw tanden los zijn gaan staan. Parodontitis (kaakbotontsteking) is een ontsteking in de fundering van uw gebit. Door de ontsteking gaat kaakbot verloren, waardoor tanden en kiezen los komen te staan en uit kunnen vallen. Dit proces kan versnellen indien u bewust of onbewust klemt en/of knarst. Parodontale behandeling door een mondhygiëniste is noodzakelijk om botverlies stop te zetten. Tevens kan de mondhygiënist in overleg met uw tandarts besluiten om een beschermgebitje (opbeetplaat of splint) te laten vervaardigen om klemmen en/of knarsen te verhinderen. Met als doel: Mobiliteit van tanden en kiezen verminderen.

Gevoelige tanden
Blootliggende tandhalzen of terugtrekkend tandvlees kan zorgen voor gevoelige tanden bij warmte, koude, zoet of zuur.
De mondhygiënist kan u helpen bij tandhalsgevoeligheid. Er zijn meerdere mogelijkheden die ingezet kunnen worden om tandgevoeligheid tegen te gaan. Ook sporen we de onderliggende oorzaak van de gevoeligheid op en pakken deze bij de wortel aan.

Droge mond
Bij het ouder worden, bij chemotherapie of bijvoorbeeld door medicijngebruik kan uw mond droger worden.
De mondhygiënist kan u hierin begeleiden en verlichtende tips en adviezen geven.
Hebben wij het vermoeden dat de monddroogheid door het Syndroom van Sjogren veroorzaakt wordt, dan kunnen wij u hierop attenderen en u het advies geven dit door een specialist te laten beoordelen en eventueel behandelen.

Vieze smaak of slecht adem
Bacteriën groeien dagelijks op tanden en kiezen. Tevens zitten er ook op de tong en op de binnenkant van wangen bacteriën.
Deze bacteriën produceren gassen die soms kunnen zorgen voor een vieze smaak of een slechte adem (halitose).
Een gebitsreingiging resulteert in een fris mondgevoel en daarmee verdwijnt veelal de klacht van een vieze smaak of slechte adem.
Blijft de slechte adem dan toch bestaan, dan zijn er nog andere hulpmiddelen die wij kunnen inzetten om u te helpen.

Gaatjes of tandcariës
Dagelijks ontstaat tandplaque op uw tanden en kiezen. Door de bacteriën in deze tandplaque kunnen gaatjes (cariës) ontstaan. De mondhygiënist kan u begeleiden in een goede mondhygiëne zodat gaatjes minder kans hebben. Indien nodig kan er op uw tanden een fluoridehoudende laklaag worden aangebracht.
Een gebit kan 7 eet momenten per dag verdragen. Eet u meer dan 7 maal per dag, dan heeft u verhoogde kans op het ontstaan van nieuwe gaatjes. Een voedingsdagboekje kan uitkomst bieden. Dit geeft inzicht in het eetpatroon. De mondhygiënist kan voedings-adviezen geven om zo gaatjes actitviteit te minimaliseren

Implantaten
Om problemen met het implantaat en het omringende tandvlees te voorkomen, is het noodzakelijk dat uw mond regelmatig wordt onderzocht door de tandarts of mondhygiënist. Bij de controle wordt gelet op:
-
De gezondheid van het tandvlees. De mondhygiënist of tandarts voert diverse metingen uit rondom het implantaat. Hierbij wordt vooral gelet op de aanwezigheid van tandsteen en plak. Indien nodig zullen de implantaten worden gereinigd en gepolijst.
-
De suprastructuur wordt onderzocht op mogelijke slijtage van de onderdelen en op de aanwezigheid van tandsteen en plak.
Prothesehygiëne. Uw prothese wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van plak en tandsteen en indien nodig gereinigd.

Kinderen en de Mondhygiënist
Vanaf 2 jaar kunt u uw kindje meenemen naar de mondhygiënist. Het doel is om het kind te laten wennen. Laat het maar lekker rondlopen of meekijken als u zelf behandeld wordt.
Vanaf 3 jaar is het mogelijk om in de mond van uw kindje te kijken. Met behulp van een spiegeltje kunnen we dan bijvoorbeeld “tandjes tellen”.
Uw kindje hoeft dan niet persé plaats te nemen op de stoel maar het mag natuurlijk wel. Soms willen ze graag bij een ouder op schoot en soms komen ze voor me staan met hun mondje wijd open.
Als het niet lukt dan is dat helemaal niet erg, volgende keer proberen we het nog een keer.
Als er gekeken moet worden naar aanleiding van een vraag of probleem dan kan dat makkelijk. Uw kindje zal er geen trauma van overhouden, op deze leeftijd onthouden ze deze kleine incidentjes nog niet.
Vanaf 4 jaar gaan we serieuze ½ jaarlijkse controles uitvoeren.
Soms is er al sprake van tandbederf en dan zal dat behandeld worden. Over het algemeen verloopt dat zonder problemen.
Ga in ieder geval elk half jaar voor controle met uw kind naar de tandarts of mondhygiënist. Ook al gaat u zelf maar 1x per jaar.